Vybíráme plnicí pero: Mechanismy a možnosti plnění

Plánujete koupi plnicího pera a nevíte, jaký způsob plnění je pro vás ten pravý? Plnicí pera nabízejí různé mechanismy plnění, které mohou ovlivnit váš zážitek z psaní. 

Možná vás napadne, že naplnit plnicí pero je složitý proces, ale nebojte se. V tomto článku vám jednoduše vysvětlíme, jaké existují způsoby plnění a který z nich by mohl být pro vás ten nejlepší.

Co se v článku dozvíte:

 


1. Inkoustové bombičky: Jednoduchost a pohodlí

Pokud s plnicími pery začínáte, inkoustové bombičky jsou skvělou volbou. Jsou to malé náplně, které jednoduše zasunete do pera a můžete hned psát. Není potřeba žádná příprava, žádné složité postupy a návody – stačí bombičku vyměnit, když dojde.

✔️ Výhody

  • Snadné použití: Bombičky jednoduše vyměníte. Proces výměny je čistý a rychlý.
  • Přenositelnost: Jsou ideální na cestování nebo do práce. Bombičky jsou malé, skladné a můžete je mít vždy po ruce v dostatečné zásob

❌ Nevýhody

  • Omezený výběr barev: Inkoustové bombičky nenabízí tolik barevných variant inkoustů jako v případě plnění pera inkoustem z lahvičky.
  • Kompatibilita: Ne všechny bombičky pasují do všech per, takže je potřeba dávat pozor, abyste si vybrali správný formát pro vaše pero​​.

bombickove pero

 

2. Konvertor: Otevřete si dveře do světa inkoustů

Máte rádi změnu a baví vás experimentovat s různými odstíny a efekty inkoustů? Pak je konvertor to pravé pro vás. Konvertor vypadá podobně jako bombička, ale na rozdíl od ní má mechanismus pro plnění inkoustem z lahvičky. Díky konvertoru budete mít opravdu velký výběr a možnosti.

✔️ Výhody

  • Široká škála inkoustů: Na rozdíl od bombiček máte na výběr z mnoha barev i nejrůznějších inkoustů s efekty.
  • Opakované použití: Konvertor lze snadno plnit znovu a znovu​​.

❌ Nevýhody

  • Trochu náročnější na plnění: Plnění konvertoru vyžaduje více pozornosti, než je tomu u bombiček, ale s trochou praxe to zvládne každý.

📝 Přečtěte si náš článek: 3 tipy, jak naplnit konvertor pera.

plneni pera konvertorem

3. Pístový mechanismus: Důmyslné plnění

Pístový mechanismus je oblíbenou volbou pro ty, kteří si rádi užívají rituál při plnění pera. Tento typ plnicího systému funguje tak, že otáčením pístu natahujete inkoust přímo do těla pera, které má již zabudovaný zásobník na inkoust.

✔️ Výhody

  • Velká kapacita inkoustu: Pero s pístovým mechanismem pojme více inkoustu, takže ho nemusíte tak často plnit.
  • Ekologické řešení: Nepoužíváte žádné jednorázové bombičky​.

❌ Nevýhody

  • Vyžaduje trochu zručnosti: Pokud jste s plnicími pery úplní nováčci, může vám tento systém připadat ze začátku náročnější.

pistove plnici pero twsbi

 

4. Vakuový mechanismus: Rychlé a efektivní plnění

Vakuový mechanismus je méně častý, ale velice efektivní způsob plnění. Inkoust se natáhne do pera díky vytvoření podtlaku. Plnění je velmi rychlé a efektivní.

✔️ Výhody

  • Rychlost: Pero naplníte jedním stisknutím.
  • Vysoká kapacita inkoustu: Tento systém umožňuje naplnit pero téměř celé.

❌ Nevýhody

  • Složitější údržba: Vakuový systém je náročnější na čištění a údržbu.

 

Jaký způsob plnění je ten pravý pro vás?

Pokud hledáte jednoduchost a pohodlí, začněte s inkoustovými bombičkami. Pro ty, kdo chtějí větší výběr inkoustů a rádi si s perem hrají, je skvělou volbou konvertor. A pokud se cítíte být opravdovými nadšenci do plnicích per, pístový mechanismus vám nabídne úžasný zážitek z plnění a dlouhou výdrž inkoustu.

💡 Tip od Yuppi: U většiny modelů plnicích per Kaweco můžete použít k plnění bombičky i konvertor.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: