Tvrdosti obyčejných tužek: Praktický průvodce výběrem

Tužka – Základní pomůcka na psaní a kreslení, kterou každý známe od školních lavic. Co ale stojí za rozdíly mezi různými typy tužek? Jak se liší různé tvrdosti a k čemu se používají? Pojďme si přiblížit tvrdosti tužek, od nejtvrdších po nejměkčí. 

Stupnice tvrdosti: Od 10H po 10B

Tvrdost tužek je klasifikována podle dvou základních škál: H (hard, tedy tvrdý) a B (black, tedy měkký). Mezi nimi je neutrální HB, kterou většina z nás zná jako "standardní školní tužku".

Kopie návrhu Kopie návrhu Kopie návrhu Infografika kurutoga (2)

✏️ Tvrdé tužky (H)

Od 10H (nejtvrdší) po H. Čím vyšší je číslo před písmenem H, tím je tužka tvrdší a její stopa na papíře slabší. Tvrdé tužky vytvářejí jemné, světlé čáry a jsou ideální pro technické kreslení, náčrty a jemné detaily.

  • Tvrdost 5H - 10H - pro jemné detaily a stínování
  • Tvrdost 2H - 4H – tvrdší – pro jemné stínování, detaily a technické výkresy
  • Tvrdost H – tvrdá – základní tužka na rýsování

✏️ Měkké tužky (B)

Na opačné straně stupnice je 10B (nejměkčí). Čím vyšší číslo před písmenem B, tím je tužka měkčí, čáry jsou silnější, tmavší a snadněji se roztírají a mažou. Měkké tužky jsou skvělé pro uměleckou tvorbu, stínování a vytváření silných, sytých čar.

💡 Zajímavost: Tuhy tužek s označením 9B a 10B jsou tvořeny z čistého přírodního grafitu.

  • Tvrdost B – měkká a černá – základní pro běžné kreslení a skicování
  • Tvrdost 2B - 4B – velmi měkká a černá – pro umělecké kreslení a výrazné stínování i šrafování
  • Tvrdost 5B - 10B - měkká, výrazně černá - pro výrazné stínování a dramatické efekty

✏️ Univerzální HB a F

Tyto tužky jsou považovány za střední a jsou nejvíce používané. HB je velmi univerzální a ideální pro běžné psaní, zatímco F (firm, pevný) je mírně tvrdší a udržuje ostřejší hrot.

 

Česká značení: Tvrdosti 1, 2, 3

V České republice se často setkáme s označením tvrdostí pomocí čísel:

  • Tužka č. 1 odpovídá měkké tužce typu B.
  • Tužka č. 2 je HB, tedy univerzální středně tvrdá tužka.
  • Tužka č. 3 pak odpovídá tvrdší H tužce.

Tyto označení se používají především v základních školách, pro snazší orientaci dětí. Možná i vy si toto označení pamatujete ze školních lavic.

Jaké jsou nejpoužívanější tvrdosti obyčejných tužek?

Pro běžné psaní je nejčastěji využívána tužka HB. Je ideální kombinací mezi tvrdostí a měkkostí, což znamená, že nabízí čitelnou čáru, ale hrot se příliš rychle neotupí. Pro umělecké kreslení jsou naopak populární měkčí tužky – například 2B, 4B nebo 6B. Měkké tužky jsou oblíbené pro stínování a vytváření výraznějších čar.

Architekti, inženýři nebo technici pak často sahají po tvrdších tužkách H nebo 2H, které umožňují přesné linie a detaily. Díky tvrdosti vytvářejí světlé a jemné stopy, které se nerozmazávají a jsou vhodné pro technické výkresy.

Tvrdost tuzek stupnice

 

Věděli jste že...

Tuha uvnitř tužky je různě silná v závislosti na tvrdosti? Základním prvkem v tužce je grafit. Tvrdé tužky obsahují více jílu, který zeslabuje čáru, zatímco měkké tužky obsahují více grafitu, který zanechává sytější a tmavší stopu. To je důvod, proč je například tužka 8B mnohem tmavší než H – obsahuje jednoduše více čistého grafitu, který zajišťuje hustší, výraznější linku.

Jakou tvrdost tedy vybrat?

Výběr správné tužky závisí na účelu, pro který ji potřebujete použít. Pro běžné psaní je ideální tužka HB, pro detailní kresby sáhněte po tvrdších tužkách H, a pokud se věnujete umělecké tvorbě a kresbě, měkké tužky B vám poskytnou tmavší a sytější tahy. Nezapomeňte také zvolit správnou gumu pro snadné gumování a vhodný skicák. Každá tužka má svou roli, a když se je naučíte správně používat, pomohou vám dosáhnout toho nejlepšího výsledku.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: