Jak vybrat správný inkoust? Přehled inkoustů do plnicího pera podle složení

Výběr inkoustu pro plnicí pero může být stejně důležitý jako výběr samotného pera. Různé druhy inkoustů mají své specifické vlastnosti, které mohou ovlivnit nejen barvu a vzhled vašeho psaní, ale i životnost pera a psaného textu. Pojďme se podívat na nejběžnější druhy inkoustů podle jejich složení a zjistěte, který je ten pravý pro vás.

Obsah článku

 

Inkousty pro plnici pera mix

1. Inkousty na bázi barviva: Oblíbená klasika pro každodenní psaní

Inkousty na bázi barviva jsou nejrozšířenějším typem inkoustů pro plnicí pera. Obsahují rozpustná barviva, která se snadno mísí s vodou. Díky tomu existuje opravdu široká škála různých barevných odstínů. Tyto inkousty jsou ideální pro běžné používání, mají plynulý tok a snadno se používají

✔️ Výhody

  • Široká škála barev: Inkousty na bázi barviva nabízejí nepřeberné množství odstínů, od klasických po odvážné a zářivé barvy.
  • Snadné čištění: Pokud si chcete ve svém peru vyměnit odstíny inkoustu nebo pero vyčistit, barviva se snadno vymývají vodou.
  • Kreativní využití: Nemusíte je využívat jen pro psaní. Hodí i na skicování, nebo malování. Některé z inkoustů vytváří zajímavé efekty, barevné přechody a odlesky, díky kterým vytvoříte jedinečné malby. 

❌ Nevýhody

  • Nižší odolnost vůči světlu a vodě: Inkousty na bázi barviva mají tendenci časem blednout, navíc nejsou voděodolné. Pokud tedy hledáte odolný inkoust který vydrží i zub času, například na podpisy a dokumenty, může být lepší volit jiný typ​​.

 

2. Inkousty na bázi pigmentu: Výrazné barvy s dlouhou trvanlivostí

Pigmentové inkousty jsou méně běžné, ale pokud hledáte u inkoustu odolnost a trvanlivost, jsou skvělou volbou. Na rozdíl od barviv obsahují pevné částice pigmentu, které se neusazují na povrchu papíru, ale pronikají do jeho vláken. To zajišťuje dlouhodobou stabilitu a odolnost proti světlu, případně i proti vodě.

✔️ Výhody

  • Vysoká odolnost: Inkousty na bázi pigmentu jsou trvanlivější a neblednou. Mohou být také voděodolné.
  • Vhodné pro archivní účely: Pokud potřebujete inkoust, který vydrží desítky let, pigmentový inkoust je ideální volbou.
  • Kreativní využití: Pigmentové inkousty se hodí pro malování a kombinaci s dalšími médii. Voděodolný pigmentový inkoust vám může nahradit klasický černý liner.

❌ Nevýhody

  • Náročnější na péči o vaše pero: Pigmentové částice mohou způsobit ucpání pera, pokud pero delší dobu nepoužíváte, proto je potřeba pravidelné čištění​. Nenechávejte inkoust dlouho v plnicím peru bez používání - raději pero vyčistěte a v případě potřeby znovu naplňte.

 

3. Železité inkousty (Iron Gall): Tradiční inkoust s historií

Železité inkousty mají dlouhou historii, používaly se již ve středověku. Jsou tvořeny chemickou reakcí mezi železnou solí a kyselinou gallovou, což zajišťuje jejich jedinečné vlastnosti. Při prvním použití má inkoust světlejší odstín, který postupně tmavne, jak inkoust oxiduje. Moderní železité inkousty jsou mnohem méně kyselé a jsou bezpečné pro použití v plnicích perech.

✔️ Výhody

  • Výjimečná trvanlivost: Iron Gall inkousty jsou známé svou dlouhou životností a používají se pro dokumenty, které mají vydržet po staletí.
  • Odolnost vůči vyblednutí: Inkoust po oxidaci ztmavne a stává se velmi odolným proti světlu.

❌ Nevýhody

  • Kyselost: Díky své chemické povaze mohou železité inkousty způsobovat korozi kovových částí pera, pokud pokud pero pravidelně a pečlivě nečistíte. Nejsou proto vhodné pro každodenní psaní a je důležité udržovat pero v dobré kondici​.

 

Jaký inkoust tedy zvolit?

Volba správného inkoustu záleží na tom, jakým způsobem své pero používáte. Pokud hledáte jednoduché řešení na každodenní psaní a rádi experimentujete s barvami, sáhněte po inkoustech na bázi barviva. Pokud chcete zajistit, aby vaše poznámky a dokumenty vydržely co nejdéle, zvolte inkoust na bázi pigmentu nebo železitý inkoust.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh, nezapomeňte pravidelně čistit své pero, abyste zajistili jeho dlouhou životnost a perfektní funkčnost.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: