Jak správně skladovat inkousty do plnicích per

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak skladujete svoje inkousty? Inkousty do plnicích per jsou citlivé na vlivy prostředí, a tak je správné skladování důležité pro zachování jejich kvality a dlouhé životnosti. 

Pojďme se podívat na několik tipů, aby vaše inkousty vydržely v co nejlepším stavu po co nejdelší dobu.

Co se v článku dozvíte:

 

1. Chraňte inkoust před světlem

Jedním z hlavních nepřátel inkoustů je UV záření, které může časem změnit barvu inkoustu a způsobit jeho degradaci. Skladujte lahvičky s inkoustem na tmavém místě mimo přímé sluneční světlo - šuplík nebo uzavřená skříňka jsou ideální volbou. Pokud nemáte vhodné místo, zkuste inkousty alespoň uchovávat v jejich originálních krabičkách a obalech.

Některé značky (KWZ, Vinta) používají tmavé skleněné lahvičky, které poskytují inkoustu extra ochranu před světlem​. Tmavé sklo snižuje riziko degradace barviva vlivem UV záření a prodlužuje životnost inkoustu. 

inkousty pro plnici pera

 

2. Udržujte stabilní teplotu

Vyberte si pro skladování suché místo s minimálním výkyvem teploty. Extrémní teploty, zejména vysoké, mohou ovlivnit chemické složení inkoustu, způsobit srážení a urychlit jeho vysychání​. Optimální teplota pro skladování je 15 - 25°C.

Tip: Vyhněte se skladování inkoustů v blízkosti zdrojů tepla, jako jsou například radiátory.

 

3. Důkladně zavírejte lahvičky

Po každém použití se ujistěte, že je víčko lahvičky pevně uzavřené. Otevřená nebo nedostatečně uzavřená lahvička umožňuje odpařování vody a vysychání pigmentů, což může vést k tomu, že inkoust bude příliš hustý. 

Tip: Po použití otřete uzávěr lahvičky hadříkem, zaschlé zbytky inkoustu mohou zabránit dobrému uzavření a utěsnění. 

cisteni lahvicky s inkoustem herbin

 

4. Pozor na kontaminaci

Kontaminace je jednou z nejčastějších příčin, proč inkousty ztrácejí kvalitu nebo se kazí. Pokud plníte pero přímo z lahvičky bez jeho předchozího vyčištění, můžete inkoust kontaminovat bakteriemi. Doporučuje se před plněním pero vyčistit, abyste zabránili přenosu nečistot do lahvičky s inkoustem.

 

Správné skladování inkoustů do plnicích per je klíčové pro zachování jejich barvy, optimální konzistence a dlouhé životnosti. Držte se několika základních pravidel: chraňte inkoust před světlem, udržujte stabilní teplotu a vždy pevně uzavírejte lahvičky. Díky tomu vám budou inkousty dělat radost mnoho let. Tedy v případě, že je dříve nespotřebujete :).

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: