Jak se vyznat ve značení uměleckých barev: Praktický průvodce

Vyznáte se ve výtvarných potřebách, nebo si vybíráte spíš jen podle barev a odstínů a v informacích na obalu se neorientujete? A víte, že například krytí barvy je uvedené již na obalu a tak můžete správným výběrem a znalostí značek předejít případnému zklamání nad špatným výběrem barvy?

Každý umělec by měl vědět, jak číst a chápat značení na uměleckých barvách. Proto jsme sepsali návod, který vám pomůže značení pochopit a objasnit informace, které se nachází na obalech. Díky tomu už neuděláte chybu při výběru těch správných barev.

Co se v článku dozvíte:

    1. Pigmenty – Hlavní složka každé barvy.
      Zjistíte, co jsou pigmenty a proč jsou tak důležité při výběru barev.

    2. Světlostálost – Vlastnost díky které vaše dílo vydrží dlouhé roky.
      Proč je světlostálost klíčová a jak ji správně číst na tubách a baleních.

    3. Kryvost – Transparentní nebo neprůhledná?
      Naučíte se rozlišovat mezi krycími, poloprůhlednými a transparentními barvami.

    4. Série barev – Jaký je rozdíl mezi sériemi?
      Vysvětlíme, co znamenají série barev a jak se v nich orientovat při nákupu.

    5. Granulace – zajímavý efekt akvarelových barev.
      Zjistěte,  zda vám barva může granulovat, nebo nikoli.

    6. Jak se vyznat ve značení, když objednávám na e-shopu
      Praktické rady, jak snadno najít to, co potřebujete, díky filtrům na Yuppi.

 

Ukázka značení na akrylových barvách Liqutex

Pigmenty

Každá barva se skládá z jednoho nebo více pigmentů. Pigment je hlavní složkou, která dává barvě její tón. U barev najdete označení pigmentu vždy na tubě nebo lahvičce s barvou. U uměleckých pastelů a pastelek pigment nemusí být napsaný na obalu, často bývá uvedený jen na vzorníku výrobce.

Pigment je značený pigmentovými čísly, které jsou psané zkratkami jako PB29 (modrá), PY3 (žlutá) nebo PR122 (červená). Tato značení mají dvě až tři písmena, následovaná číslem, a jsou mezinárodně uznávaná. Označují specifické pigmenty používané výrobci po celém světě. Díky tomu můžete vždy přesně vědět, z jakého pigmentu je barva složená. 

Příklad:
Na tubě akvarelové barvy může být uvedeno:
Pigment: PB29, PY3 – což znamená, že barva obsahuje modrý pigment PB29 (Ultramarine) a žlutý pigment PY3 (Hansa Yellow).

 


Světlostálost

Světlostálost, neboli lightfastness, označuje, jak dobře si barva udržuje svou intenzitu, když je vystavena světlu. Značení světlostálosti na barvách vypadá buď jako římské číslice nebo hvězdičky, například:

      • I nebo ***** (vysoká světlostálost),
      • II nebo ★★ (střední světlostálost),
      • III nebo (nízká světlostálost).

Vyšší světlostálost znamená, že barva odolá blednutí a zůstane zářivá a jasná po mnoho let. Na tubě barvy obvykle najdete světlostálost vytištěnou vedle názvu barvy nebo pigmentového složení.

 


Kryvost

Kryvost barvy určuje, jak dobře barva překryje podklad. Čím více je barva kryvá, tím méně podklad prosvítá. Kryvost barev se značí buďto slovy, nebo jednoduchými symboly. 

      • transparentni Prázdný čtvereček (transparentní),
      • polokryci barva Poloplný čtvereček (polokrycí),
      • kryci barva Plný čtvereček (krycí).

Tyto symboly najdete často vedle názvu barvy nebo poblíž čísla pigmentu. Transparentní barvy jsou skvělé pro vrstvení a jemné přechody, zatímco krycí barvy vám poskytnou plné krytí a podklad pod nimi neprosvítá.

 


Klasifikace podle série

Umělecké barvy jsou často rozděleny do sérií podle ceny pigmentů. Série je obvykle označena číslem, například Série 1, Série 2 až Série 5, případně písmenem A, B, C až F. Značení série najdete obvykle na přední straně tuby nebo lahvičky. Nižší série (např. Série 1) bývají cenově dostupnější, zatímco vyšší série mohou být dražší, protože obsahují vzácnější pigmenty.

Příklad:
Barva může mít označení Série 3, které znamená, že obsahuje o něco vzácnější pigmenty než barvy ze Série 1. Cena takové barvy pak bude zároveň vyšší. 

 


Granulace

Granulace je fascinující vlastnost akvarelových barev, kterou oceníte, pokud máte rádi texturu a hloubku, nebo prostě jen rádi zkoušíte nejrůznější efekty. Granulační barvy obsahují pigmenty, které se na papíře shlukují do jemných zrníček, čímž vytvářejí nerovnoměrnou, ale vizuálně zajímavou strukturu. Tento efekt dodává malbám přirozený a unikátní vzhled, což je ideální pro krajinomalby, přírodní scény nebo tam, kde chcete dosáhnout výrazné textury.

Někteří výrobci granulaci značí na balení s barvou písmenem G.

 


Jak se vyznat ve značení na Yuppi

Nakupování uměleckých barev online nemusí být žádná věda! Na Yuppi jsme to udělali tak, aby vám hledání té správné barvy šlo hladce. Díky našim filtrům si můžete snadno vybrat přesně to, co potřebujete – ať už hledáte barvy s perfektní světlostálostí, krycí barvy, nebo jen konkrétní odstín pro váš projekt.

Stačí si zaškrtnout pár políček a filtry vás navedou přímo k tomu, co hledáte. Nemusíte prohledávat každou etiketu a číst drobná písmenka. Vše už jsme připravili za vás. Filtry máme je nastavené podle pigmentů, kryvosti i světlostálosti.

 

Porozumění základním značkám vám umožní lépe se orientovat ve světě uměleckých barev a vybírat ty nejvhodnější produkty pro vaše potřeby. Ať už jste začátečník nebo zkušený umělec, vědět, co se skrývá za pigmentovými čísly, světlostálostí nebo kryvostí, vám pomůže tvořit s větší jistotou a dosahovat profesionálních výsledků.

V Yuppi.cz najdete široký výběr uměleckých barev, které splňují všechny nároky na kvalitu i trvanlivost.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: