Akvarelový papír: Jak se liší textury, složení a vlastnosti?

Výběr toho správného akvarelového papíru se může zdát složitý. Akvarel je jemná, ale těžká technika malování, které neodpouští chyby a do jisté míry vyžaduje přesnost – a výběr správného akvarelového papíru je klíčový pro to, aby každá barva zazářila přesně tak, jak si přejete.

V tomto článku vám poradíme, jak si vybrat ten nejlepší papír pro vaše díla, odlišit různé druhy podle povrchu i složení, a jaké detaily je dobré zohlednit při vašem rozhodování. S výběrem správného akvarelového papíru bude každý tah štětcem radostí.

 

Struktura povrchu akvarelového papíru: Hladký, střední nebo hrubý?

Jedním z prvních rozhodnutí, které při výběru akvarelového papíru udělejte, je volba správné struktury papíru. Výběr správného povrchu je základem každé malby, protože ovlivňuje to, jak se barvy na papíře chovají.

struktury akvarelovy papir_1

 Hot Press (hladký)

Papír s označením hot press je ten nejjemnější akvarelový papír s hladkým povrchem. Název pochází z výrobního procesu, při kterém je list papíru za tepla lisovaný mezi dvěma válci. Tento postup dodává papíru výsledný jemný a hladký povrch.

Akvarelový papír lisovaný za tepla je ideální volbou pro malování těch nejjemnějších detailů. Hladký povrch je vhodný pro ilustrace, botanické kresby a všude tam, kde potřebujete mít naprostou kontrolu nad každým tahem štětce. 

Naopak není příliš vhodný pro granulující akvarelové barvy, protože s hladkou strukturou téměř nedocílíte srávného efektu.

Cold Press (střední)

Tento papír je univerzální klasikou, kterou najdete u všech výrobců. jedná se o papír lisovaný za studena. Povrch tohoto typu akvarelového papíru se získá přetvořením papíru s hrubou zrnitou texturou a jeho protlačením přes papírenský lis bez použití plsti. 

Papír lisovaný za studena má jemnou texturu, která poskytuje dostatečný prostor pro vrstvení barev a zajímavé efekty. Je to zlatá střední cesta – univerzální volba pro většinu technik.

Rough (hrubý)

Pokud máte rádi opravdu výraznou texturu, hrubý papír je tou pravou volbou. Výrazná struktura povrchu se získává lisováním listu papíru mezi kousky plsti. 

Ručně vyráběný akvarelový papír je často považován za nejkvalitnější. Má přirozenější texturu a jeho nerovnosti dodávají malbám jedinečný vzhled. Tento papír je také pevnější a odolnější proti deformaci.

Voda na něm tvoří zajímavé přechody a prolínání barev, což dodává malbě dynamiku.

 

Složení papíru: Bavlna, celulóza nebo mix?

Složení akvarelového papíru výrazně ovlivňuje jeho chování při práci s vodou a barvami. Většina kvalitních akvarelových papírů je vyráběna buď z čisté bavlny, nebo ze směsi bavlny a celulózy.

100% bavlna – Bavlněný papír je králem akvarelových papírů. Je trvanlivý, odolný proti zvlnění a nabízí vynikající absorpční vlastnosti. Barvy zůstávají živé a odolné proti vyblednutí, protože bavlna lépe drží pigmenty na povrchu. Je to ideální volba pro profesionální umělce a techniky, které vyžadují velké množství vody.

Celulóza (dřevěná buničina) – Cenově dostupnější varianta vhodná i pro začátečníky. Tento papír má menší absorpční schopnosti než bavlna, což znamená, že barvy mohou rychleji ztrácet intenzitu, a papír se může při vyšší vlhkosti snadněji zvlnit. Vyrábí se pouze se střední strukturou (cold press).

Kombinace bavlny a celulózy – Některé papíry jsou kombinací bavlny a celulózy, a jsou skvělým kompromisem mezi cenou a kvalitou. Podíl bavlny se může lišit, i malý obsah je však výrazně znát na výsledných vlastnostech. 

Kombinovaný  papír je skvělou volbou, pokud chcete vyzkoušet různé techniky a zvolit kvalitnější papír.

 

Želatina a její vliv na papír

Dalším důležitým faktorem při výběru akvarelového papíru je obsah želatiny, která se přidává při výrobě pro zlepšení absorpčních vlastností a odolnosti papíru proti vodě a vsakování barev. Díky tomu se barva se do papíru plně nevsákne, ale místo toho jen lehce pronikne do jeho povrchu, takže barva zůstane na povrchu papíru jasná a živá.

  • Externě želatinovaný papír – Želatina se nanáší na povrch papíru, což zvyšuje jeho odolnost proti přílišnému vsakování vody a chrání papír před zvlněním. Tento typ papíru je vhodný pro techniky, kde je nutná kontrola nad šířením vody.
  • Interně želatinovaný papír – Želatina je přidávána přímo do směsi během výroby papíru. Tento proces zajišťuje, že papír lépe absorbuje vodu a barvy jsou rovnoměrně rozprostřeny. Je ideální pro umělce, kteří preferují techniky mokré do mokrého.

Ne všechny papíry používají ke klížení želatinu. Díky tomu jsou tak vhodné i pro vegany a vegetariány. Mezi papíry, které používají ke klížení náhražku želatiny patří například Fabriano Artistico.

akvarelove barvy

 

Tipy pro výběr akvarelového papíru

  1. Zvažte techniku, pro kterou papír použijete  – Pokud rádi pracujete s jemnými detaily, zvolte hladký Hot Press. Pro experimentování s texturou je skvělý Rough. Cold Press je univerzální volba pro většinu stylů i pro začátečníky.
  2. Vyberte správnou gramáž – Pro procvičování a testování vám bohatě postačí papír s nižší gramáží od 200 g/m2. Pokud používáte více vrstev nebo více vody, zvolte 300 g/m² nebo vyšší.
  3. Vyzkoušejte různé složení – Pokud s akvarelem teprve začínáte, zkoušejte různé druhy a značky papíru. Akvarelové papíry se směsi bavlny a celulózy jsou skvělým kompromisem mezi cenou a kvalitou.

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: