Akvarel krok za krokem: Vánoční mozaika

Toužíte také v tomto předvánočním shonu po troše klidu a zpomalení? Pokud se s námi pustíte do našeho vánočního tutoriálu garantujeme vám, že na hodnou chvíli vypustíte z hlavy cukroví (maximálně se jím můžete během malování občerstvovat :-)), dárky, které je potřeba objednat nebo zabalit a vůbec všechen shon! Malinké dílky této akvarelové mozaiky vás pohltí a okolní svět se zpomalí a budete jen vy, štětec klouzající po jemné struktuře bělostného papíru a kouzelná průsvitnost akvarelu. Že přesně tohle potřebujete? Tak hurá na to! Najděte si klidné místo u vás doma, uvařte si dobrý čaj, zapalte svíčku, pusťte oblíbenou vánoční hudbu a pojďte si společně vánočně zarelaxovat.


Pomůcky a potřeby k malbě 

 

1. Krok

Ne vždy je u akvarelu nutné začínat skicou, ale dnes se to opravdu vyplatí. Nakreslete si hlavní obrysy, abyste při jejich vyplňování jednotlivými dílky snadno udrželi tvar motivu. Skicujte lehkou rukou, aby byla kresba jen lehce viditelná a výsledný akvarel nerušila.

1 

 

2. Krok

Nyní si vymíchejte zelenou. Já jsem chtěla celý obrázek ladit do svěžích (ne úplně typicky vánočních) barev, proto jsem zvolila svěží odstín Olive green a Sap green, ale můžete vybrat tu zelenou, která nejvíce lahodí vašemu oku a barvám ozdob. Jednotlivé lístečky jmelí začněte štětcem velikosti 4 postupně vyplňovat malými dílky, jako byste skládali opravdovou mozaiku.

Je velmi důležité mezi jednotlivými dílky nechávat tenkou mezeru čistého papíru, aby byly dílky hezky oddělené. Každý dílek nemusí mít stejnou barvu, naopak mi přijde hezké, když se v rámci jedné barvy prolínají různé odstíny. Lístky, které jsou jakoby skryty za jinými, namalujte tmavší barvou, aby byl jasný kontrast mezi jednotlivými lístky, a přes mozaikovitost obrázku byly jednotlivé motivy stále dobře patrné. Nezapomeňte ani na kuličky – já použila směs Zinc white s trošičkou Ceruleum blue a Payne’s gray. Až budete mít hotovo, můžete si tužkou načrtnou motivy jednotlivých ozdob.

2

 

3. Krok

V této fázi možná budete volit úplně jiné barvy, ale pokud chcete s námi zůstat na jemné pastelové vlně, skvěle vám poslouží buď sada pastelových barev, nebo jen výše zmíněná Zinc white, kterou si přimícháte ke klasickým odstínům a dosáhnete stejného efektu. A opět malými dílky vyplňujte jednotlivé části ozdob.

Na druhou ozdobu jsem zvolila syté barvy, abych dodala celému obrázku trochu kontrastu, ale samozřejmě můžete všechny tři malovat v pastelových tónech. Sáhla jsem po odstínech Indigo, Turquoise blue, Deep violet, Quinacridone rose a Blue lake.

Máte-li metalické barvy, můžete dodat třpytivou tečku v podobě lesklých vršků ozdob a nitek. Kromě zlaté jsem zde použila i stříbrnou na vnitřek oválku u třetí ozdoby. Pokud metalické barvy nemáte, použijte klasické. Zde jsem použila nejmenší štětec velikosti 1.

akvarel krok 4 a 5 

5

 

4. Krok

Jmelí i ozdoby již visí a zbývá jen pozadí - já se rozhodla pro mrazem pokryté okno. Z akvarelových barev jsem si namíchala Ceruleum blue, Ultramarine a Blue lake - všechny velmi naředěné, aby výsledné barvy byly opravdu světlé, a k nim jsem přidala ještě světlou Phthalo blue lights z pastelové sady Nostalgia of Pastels od Mungyo. V tomto kroku přijde na řadu i sůl, díky níž hravě vykouzlíte právě onen efekt ojínění.

Opět postupujete dílek za dílkem, jen u pozadí můžete klidně zvolit větší velikosti dílků a tím i štětce (velikost 8). Sůl jsem použila jen na některé dílky, aby byl efekt jen místy a ne po celé ploše. Jakmile namalujete jeden dílek, naberte mezi prsty trochu soli a nasypte na dílek. Nejlépe se sůl činila na odstínu Blue lake – poznáte které dílky jsem malovala právě tímto odstínem? Sůl nechte na papíru dokud barvy zcela nezaschnou a potom ji smeťte rukou do koše. Někdy k papíru hodně přischne, tak se nebojte přitlačit.

6 

 

Tím náš dnešní akvarelový oddech končí. Doufám, že jste si mozaikový obrázek užili a že jste si u malování odpočinuli a nabrali síly a chuť na další předvánoční dny. Pokud ano, sdílejte s námi, ať se můžeme radovat z vaší tvořivosti. :-)

Tereza (@atelier.akvarel)